English

Du er her: Forside > Kommunikation > Medarbejderblade > Pædagogisk talknuser

Bookmark og del

Universitetsavisen | Nr. 19 | 29. november | 2001

Pædagogisk talknuser

Jan Philip Solovej er netop blevet kåret som årets underviser på Københavns Universitet. Han prøver hele tiden at forny sig, både for de studerendes og for sin egen skyld.

Af Allan Helleskov Kleiner

Langsomt bliver lokalets seks skiffergrå tavler fyldt af hvad der for uindviede ligner magiske tegn og formler. Det er dog ikke et hemmeligt ritual der er ved at finde sted, men matematikundervisning på H.C. Ørsted Instituttet en mandag formiddag i november.

Universitetsavisen har besøgt matematikprofessor Jan Philip Solovej - årets underviser på Københavns Universitet. Jan Philip Solovej er glad for at undervise, men han opfatter det ikke som sin primære beskæftigelse.

- Jeg må ærligt indrømme at jeg først og fremmest ser mig selv som forsker. Det var ikke et kald at undervise, men jeg kan mægtig godt lide det. Som forsker går man og er deprimeret det meste af tiden - der er langt mellem succeserne. Så er det rart at undervise og have en fornemmelse af at man gør en forskel. Jeg er overbevist om at min erfaring som forsker gør mig til en bedre underviser, siger Jan Philip Solovej.

Han har tidligere helliget sit liv til forskningen, men det var ikke lykken. Det fandt Jan Philip Solovej ud af da han var ansat på den amerikanske forskerinstitution Institute for Advanced Studies i Princeton.

- Der skulle man bare sidde på sit kontor og forske.Det fik jeg kuller af, og min forskning gik sådan set ned.Der var ingen motivation, så i dag er jeg glad for at undervise - det er med til at holde mig i gang, understreger Jan Philip Solovej.

Entuasiasme
Jan Philip Solovej har fået Årets Harald for sin fremragende og inspirerende undervisning. Han fik udmærkelsen til årsfesten, og det er første gang at den går til en matematikprofessor. Jan Philip Solovej blev kåret på grund af sin undervisning på Matematisk Grundkursus B. Kurset som løb af staben i foråret, havde studerende fra flere forskellige studieretninger, og ofte mødte 250 studerende op til forelæsningerne. Den 40-årige prismodtager havde selv på fornemmelsen at kurset var forløbet nogenlunde til alles tilfredshed.

- Jeg havde fået god respons fra de studerende, og evalueringerne var gode - specielt min entusiasme blev fremhævet. Men at jeg skulle have undervisningsprisen, kom som en overraskelse. Jeg blev naturligvis utrolig glad da jeg havde brugt megen tid på kurset, siger matematikprofessoren.

I et samarbejde med en forsker fra Danmarks Pædagogiske Universitet integrerede han IT i undervisningen, og på den måde planlagde han undervisningen lidt anderledes end den traditionelle metode med tale, tavle og kridt.

Det er netop kernen i Jan Philip Solovejs undervisning: hele tiden at forny sig og aldrig skyde genvej.

- Det er vigtigt at bevare entusiasmen. Det gør jeg ved at finde på nye eksempler og ny måder at forklare stoffet på - og så planlægge undervisningen indtil mindste detalje. Det er du nødt til når du har omkring 250 studerende, så går det ikke at du pludselig står og taler til dig selv fordi undervisningen ikke er planlagt ordentligt, forklarer Solovej og tilføjer at han aldrig kunne finde på at vende bunken af notater og bare gentage hvad han sagde sidste semester.

Den store forberedelse er også noget de studerende har lagt mærke til.I indstillingen til undervisningsprisen bliver Jan Philip Solovejs indsats beskrevet som formidabel.

"Han lægger altid vægt på præcision, men også at billedliggøre den abstrakte matematiske tankegang og herved formidles en lærerig og dyb indgangsvinkel til matematikken", skrev de studerende.

I efterårssemest ret underviser han kun mindre hold. Her vælger han at improvisere mere end på de store hold med 250 studerende og lader i højere grad de studerende påvirke undervisningen.

Til dagens undervisning i spektralteori er der kun syv studerende til stede, og så gør det ikke så meget hvis ikke alle eksperimenter med undervisningen lykkes da han hurtigt kan sadle om og sikre sig at alle forstår stoffet alligevel.

Da undervisningen er slut rejser de studerende sig og går op til tavlen og fortsætter diskussionen. Jan Philip Solovej farer frem og tilbage og peger med sine kridtdækkede hænder på symboler på tavlen mens han siger lambda, ONB, semibound og positive semi-definite.

Krisen
Matematik, kemi og fysik er svært at forstå og at formidle, og derfor er naturvidenskab heller ikke den store publikumsmagnet. Jan Philip Solovej mener dog at krisen på Det Naturvidenskabelig Faktultet overdramatiseres.

- Jeg tror vi gør det godt på Det Naturvidenskabelige Fakultet, og jeg tror også at de studerende er glade for at gå her. Det er naturligvis rart at få det bekræftet i form af en undervisningspris når man har gjort noget ekstra for at undervisningen skal blive en succes, siger Jan Philip Solovej.

Det kan dog være småt med opmuntring rne,og det dræber lidt af motivationen når det meste der bliver sagt og skrevet om naturvidenskab, er negativt.

- Det er hårdt og irrit rende at åbne avisen og få at vide at man ikke kan undervise, og at man gør det dårligt på instituttet. Specielt når man nogle gange arbejder 50-60 timer om ugen og virkelig har kæmpet hårdt for at få tingene til at fungere, så kan man godt blive ked af det, siger Jan Philip Solovej.

Der er intet der tyder på at naturvidenskab er i en faglig krise, mener Jan Philip Solovej. Han har tilbragt ti år af sin akademiske karriere på forskellige universiteter i udlandet både som studerende, forsker og underviser og er ikke i tvivl om danske studerendes boglige evner.

- De studerende på Københavns Universitet er lige så dygtige som i udlandet. Så dér har vi slet ikke noget at være nervøse for.

Jan Philip Solovej er derfor heller ikke så urolig for Det Naturvidenskabelige Fakulets fremtid, men erkender at der i fremtiden stadig vil falde mange studerende fra da det er hårdt stof de studerende skal igennem. Det kan selv ikke Årets Underviser 2001 lave om på. Han kan kun gøre sin undervisning endnu bedre og på den måde hjælpe de studerende igennem naturvidenskabens til tider uforståelige verden.


Blå Bog
Jan Philip Solovej, professor på Institut for Matematiske Fag, Det Naturvidenskabelige Fakultet. Han er uddannet cand.scient. fra Københavns Universitet i 1985, tog sin ph.d.-grad i 1989 på Princeton University og blev samme år visiting assistant professor på University of Michigan. I efteråret 1990 blev han ansat som post-doctoral fellow på University of Toronto og året efter ansat på School of Mathematics på Institute for Advanced Studies.
I 1991-1995 var han assistant professor på Princeton University, Department of Mathematics. Herefter tog han hjem til Danmark og var forskningsprofessor på Aarhus Universitet. 1997 vendte han så tilbage til Københavns Universitet som professor i Matematik. Jan Philip Solovej er desuden medlem af American Mathematical Society, European Mathematical Society, International Association of Mathematical Physics og naturligvis også Dansk Matematisk Forening hvor han i øjeblikket er sekretær og næstformand. Han er også medlem af Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab og formand for Det Naturvidenskabelige Fakultets internationale udvalg.