English

Du er her: Forside > Kommunikation > Medarbejderblade > Rustur med fagligt vitamintilskud

Bookmark og del

Universitetsavisen | Nr. 13 | 6. september | 2001

Rustur med fagligt vitamintilskud

Rusture har ry for kun at være druk og vilde udskejelser, men sådan er det ikke på Økonomisk Institut. Gruppearbejde er vigtigt og så er der ølforbud til kl. 17.00

Af Allan Helleskov Kleiner

Christiansborg er blevet bombet. Hele embedsmandsstanden er udryddet. Lav et system til at styre landet.” Sådan lyder en af de opgaver de nye studerende skal løse på Økonomisk Instituts rustur i Allerød.

I dette tilfælde drejer det sig om introhold fem hvor 20 mandlige og otte kvindelige russer er forsamlet i spejderhytten i fire dage med henblik på at blive rystet godt sammen. Til det formål har tutorerne lavet et utal af opgaver til de nye studerende.

På Økonomisk Institut lægger rusværterne nemlig stor vægt på at russerne lærer hinanden bedre at kende og får nye venner allerede inden studiet går i gang.

– Der er stort frafald på økonomistudiet, derfor er rusforløbet vigtigt. Det skal sikre at der bliver et sammenhold i klassen. Man vil komme i en faglig krise, det gør alle, derfor er det vigtigt at der er sociale ting der gør det sjovt at komme alligevel, siger rusvejleder Anders Axelsen fra økonomistudiet. Han er ligesom de andre tutorer iført en lyseblå T-shirt fra Berlingske Tidende.

På rusturen arbejder de studerende hele tiden i grupper. Grupperne bliver sammensat forskelligt hver gang, så flest mulige kommer til at arbejde sammen.

Til opgaven hvor et nyt politisk system skal udtænkes, er russerne inddelt i fire grupper. Opgaven er svær og bliver diskuteret heftigt i spejderhytten i Allerød.

Rusværterne har, uden at russerne ved det, placeret en muldvarp i hver gruppe som skal agitere for et mere eller mindre rabiat politisk system, og det gør det ikke just nemmere at nå til enighed om hvilken politisk model gruppen skal anbefale i plenum. Efter 21/2 times diskussion bliver grupperne kaldt ind i opholdsstuen. Nu skal der holdes valgtaler. Et idealsystem skal vælges.

Det nye politistyre
I den ene ende af opholdsstuen er der opstillet et bord hvor grupperne skiftes til at sidde og agitere for deres system. Chancen for at vinde tilslutning til en helt ny samfundsmodel er til stede.

Men kun en gruppe er gået så vidt. Den har lavet et system den kalder Diamakratiet på grund af systemets opbygning der minder om en diamant. Gruppens forslag har en overpolit øverst og en række tænketanke nedenunder. Medlemmerne af tænketankene udpeges af over-politen. Hver tænketank har ansvar for forskellige områder som for eksempel skattepolitik, kultur osv. Overpolitten kan acceptere eller afvise de forslag tænketankene fremsætter.

– En meget flad struktur, gentager Diamakrati-gruppen flere gange i sin tale. Det er dog ikke nok til at overbevise de andre grupper.

– Maoister. Leninister, råber enkelte tilhørere.

Alle grupper ønskede oprindeligt at lave et system med flere valg og folkeafstemninger, men de indbyrdes uenigheder i grupperne og muldvarpens arbejde gør det dog svært at få et konkret system ned på papir. Det er kun Diamakrati-gruppen der får det.

I de andre tre grupper ender diskussionerne med at enkeltsager såsom skattepolitik kommer til at styre diskussionen. Skal bundskatten eller topskatten sænkes? Det er trods alt økonomistuderende på rustur.

Ølforbud
Når diskussionen går lidt trægt, og det kunne være rart med en enkelt øl for at få løst stemmebåndet op, så har man et problem. Der er nemlig ikke noget med reparationsbajere på rusturen. Der bliver ikke solgt øl før klokken 17.00.

– Det er for at vi bedre kan lave noget med dem. Hvis de bliver fulde, så går det fløjten. Det skal ikke bare være en druktur. De skulle gerne have noget med hjem, en refleksion og et par metoder til at løse forskellige opgaver, siger tutor Anders Axelsen.

De fem rusværter har lagt et stramt program for de fire dage russerne er af sted, og alt foregår i grupper. Det er der en grund til.

– Polit-studiet er spredt over hele byen. Så man kommer kun til at se sit eget hold. Vi håber at rusforløbet kan give en form for skolefølelse. Rusforløbet skulle også gerne bringe de gamle årgange mere sammen, fortæller Anders Axelsen der selv går på tredje år.

Det har taget en halvt år at planlægge rusforløbet for de 200 nye studerende. De øvrige introhold er på rustur på Fyn og Langeland. Næsten alle er med på rustur. På introhold fem mangler kun én.

Valget
Valgtalerne fortsætter i opholdsstuen, der lugter lidt af sauna på grund af fyrretræspanelerne som dækker den ene væg.

– Vi vil nationalisere olieudvindingen i Nordsøen, proklamerer RKR-gruppen, Radikale-Kompromissøgende-Rationalister. Gruppen går generelt ind for status quo, men vil skære ned på militæret. Forholdet til EU skal styrkes, men Danmark skal have sin egen miljøpolitik. RKR-gruppen vinder valget én stemme foran forfølgerne.

Efter afstemningen er baren åbnen. Der er mulighed for at købe Star Pilsnere og Bjørnebryg samt diverse sodavand. Den der kan drikke flest Bjørnebryg, får æren af at bære den prikkede bjergtrøje. Den person der kan drikke en øl hurtigst, får et pistolbælte. Men vedkommende kan udfordres, og taber man, så skal bæltet afleveres til vinderen.

Rusvejleder Anders starter med at have pistolbæltet, og de mest modige af de nye studerende udfordrer ham omgående. Han forsvarer bæltet tre gange inden han taber det til Julie.

– Han tabte det med vilje, siger Morten til de andre forsmåede udfordrere. Morten vinder dog bæltet senere på aftenen hvilket passer ham storartet.

Polsk middag
Forberedelserne til aftenens mere lystige indslag går i gang. Der skal være melodi grand prix. Hver gruppe skal optræde med et i forvejen kendt nummer. De fleste tager deres medbragte 80’er tøj på, og mange drenge benytter lejligheden til at iføre sig dametøj. En enkelt laver bryster af dej som han putter plastik omkring. Så bliver der øvet efter devisen: Et skridt frem og to tilbage.

Forberedelsen bliver afbrudt af aftenens middag som er tilberedt af Michels mor. Nogle af de mest spiste retter på rusture er chili con carne og spaghetti med kødsovs, men på denne rustur er det anderledes. I dag har middagen et polsk tema. Forretten er en lækker rødbedesuppe med pasta. Hovedretten er skiver af oksemørbrad viklet omkring løg og syltede agurker, hertil er der bacon i kål, persille kartofler og sovs. Desserten er en kage Michel selv har bagt.

Måltidet afsluttes på ægte polsk manér – med vodka, naturligvis. Til den får man en pindemad med et stykke skinke med lidt sennep og en syltet agurk.

Og sådan fortsætter det. De næste dage byder blandt andet på besøg af studievejledningen, Polit Revyen og Politiske Politter, et natløb, en sportsdag og en gennemgang af fagene på studiet.