English

Du er her: Forside > Kommunikation > Medarbejderblade > Den danske oase

Bookmark og del

Universitetsavisen | Nr. 15 | 10. oktober | 2003

Den danske oase

Selv om Det Danske Institut i Damaskus med sin utroligt smukke arkitektur burde være en turistattraktion, så er det et sted hvor der arbejdes på at styrke dansk mellemøstforskning

Låsen giver et højt klik. Lidt forsigtigt åbner man den anonyme dør og træder indenfor mens larmen fra den hektiske souq (syrisk basar) forsvinder bag en. Først kommer man til en lille forgård hvor en åbning i modsatte ende tiltrækker sig opmærksomhed. Gennem åbningen kommer man til bygningens hjerte: En gård med marmorfliser lagt i forskellige mønstre, i modsatte ende et højt overdækket udendørs rum og midt i det hele et springvand.


UDSMYKNING – Fra det overdækkede rum kan man sidde og nyde synet af den storslåede mamlukiske dekoration i gårdens modsatte ende.

At stedet skulle være et dansk institut virker usandsynligt. Tvivlen bliver dog hurtigt gjort til skamme da instituttets direktør, Jørgen Bæk Simonsen, kommer gående. Den 51-årige lektor fra Carsten Niebuhr Instituttet har orlov fra Københavns Universitet mens han er i Damaskus. Hans alfaderlige skikkelse er at finde på instituttet både nat og dag, og det er ham man går til hvis man har problemer, søger oplysninger eller har lyst til at høre en sjov historie.

»Det er meget afgørende at vores gæster får en fornemmelse af at vi tænker på dem og gør alt for at hjælpe dem,« siger han.

Turister er også velkomne, men de får ikke samme service, om end Jørgen Bæk Simonsen ofte tager sig en snak med de små grupper der kommer forbi.

»Alle er sådan set velkomne til komme ind at se instituttet. Når de så har kigget rundt, forventer vi at de går igen, det er primært et arbejdssted.«

Bevare og udvikle
Det smukke Danske Institut ligger på resterne af Herodes den Stores teater fra 1. århundrede før vores tidsregning. Ideelt til et par ugers afslapning i sydens sol. Det er dog ikke formålet med stedet.

»Jeg har indført den praksis at gæster på længerevarende ophold skal afvikle et seminar. Gæsterne og jeg har desuden samtaler om deres projekter. Jeg mener at jeg et stykke af vejen i kraft af mit mangeårige virke som vejleder er i stand til at tale med beboerne om deres projekter,« siger Jørgen Bæk Simonsen.

Det Danske Institut i Damaskus har til formål at bevare og videreudvikle de kulturelle bånd mellem Danmark og de arabiske lande. Det sker gennem forskning, undervisning og kulturformidling. I den forbindelse findes et stipendium som interesserede kan søge til at dække udgifterne i forbindelse med deres ophold.

Beboerne på instituttet er en blandet flok. Der findes alt lige fra billedkunstnere over arkæologer til journalister. De er på instituttet mens de arbejder med deres forskellige opgaver. Ud over at skabe kontakter, give husly og hjælpe beboerne, så er instituttet også involveret i en række projekter. I sommer blev der afholdt en kvindefestival som instituttet støttede og der deltog også danske kunstnere. Om to måneder er dansk kultur atter på banen.

»Når der til december afholdes Damaskus International Filmfestival, så leverer instituttet film til en særlig dansk sektion. Den skal vise dansk films udvikling retrospektivt i det 20. århundrede.«

Forvirrende proces
Der kommer også et stigende antal studerende fra Danmark til Damaskus. De bor som regel ude i byen da det er langt billigere end at bo på instituttet. De kommer på instituttet og arbejder. En af dem er 27-årige Andreas Ludvigsen. Han har en bachelorgrad i arabisk fra Carsten Niebuhr Instituttet og er i gang med sin overbygningsuddannelse.

»Selv om jeg læser arabisk og har boet i Egypten i ti måneder, har jeg ikke været i særligt mange arabiske lande. For at se mere af Mellemøsten og lære den syriske dialekt, tog jeg til Damaskus,« siger han.

I begyndelsen var det dog ikke meget han fik lavet.

»Det har været lidt for spændende at være her. Jeg burde have planlagt mit ophold lidt bedre hjemmefra. Det var lidt naivt at tro at jeg kunne finde en masse materiale hernede.«

At studere i Damaskus kan godt være en meget forvirrende proces når man er hevet ud af sit vante studiemiljø. Derfor er det en stor glæde når der kommer andre studerende fra Carsten Niebuhr Instituttet på besøg.

»Jeg har intet fagligt netværk hernede og må på mange måder starte forfra. Derfor har jeg ofte brugt Jørgen Bæk Simonsen til at sparre med.«

Det Danske Institut giver de studerende der bor på primitive værelser ude i byen, gode betingelser for at arbejde, og de kommer ofte til seminarerne.

»Det er godt at komme et sted hvor der er rart at være og tingene fungerer. Socialt er instituttet fremragende. Du møder andre danskere og får skabt nogle gode kontakter.«

Det er blandt andet op til Københavns Universitet at sikre at der fortsat kan arbejdes for fuld damp. Universitet bidrager nemlig til instituttets drift. Og det er der ifølge Jørgen Bæk Simonsen en god grund til.

»Seriøst videnskabeligt arbejde kræver at der er et institut der kan støtte, befordre og akkumulere forbindelser med landene i Mellemøsten. Kommende forskere vil have stor fordel af instituttets netværk.«

ahk@ahklab.dk

Allan Helleskov Kleiner er freelancejournalist.

Boks
Læs mere om Det Danske Institut i Damaskus på www.damaskus.dk.

Boks
Artikelserien er lavet i samarbejde med Center for Kultursamarbejde med Udviklingslandene og Det Danske Institut i Damaskus.