English

Du er her: Forside > Kommunikation > Medarbejderblade > Trængsel om rektorposten

Bookmark og del

Universitetsavisen | Nr. 17 | 1. november | 2001

Trængsel om rektorposten

Årets rektorvalg har flere spændende aspekter. Københavns Universitet kan få sin første kvindelige rektor – og for første gang i umindelige tider er der mere end to kandidater til rektorposten. Derfor skal der måske mere end ét valg til for at finde den nye rektor

Af Allan Helleskov Kleiner

Ved årets rektorvalg er det for første gang muligt at stemme på en kvindelig rektorkandidat. To af de tre kandidater til rektorposten på Københavns Universitet er kvinder. Hvis en af dem bliver valgt, vil hun skrive historie. Københavns Universitet har aldrig haft en kvindelig rektor. Kirsten Hastrup og Peter Gundelach kommer begge fra Samfundsvidenskab og har for længst meddelt deres interesse for rektorposten. De har sågar holdt deres første valgmøde med de ansatte på Københavns Universitet.

Den tredje kandidat kom i sidste uge da Linda Nielsen fra Det Juridiske Fakultet erklærede at hun også vil være at finde blandt kandidaterne til den eftertragtede post. Hun anmeldte sit kandidatur umiddelbart efter at Kjeld Møllgård til alles overraskelse trak sig ud af valgkampen.

Der var rygter om at en fjerde kandidat måske ville dukke op på Valgsekretariatet og melde sit kandidatur.

Rygtet var opstået fordi institutleder Troels Østergaard Sørensen fra Økonomi tidligere havde annonceret sit prorektorkandidatur i Universitetsavisen. Han havde dog ingen rektorkandidat at stille op sammen med – og det var denne fjerde mulige rektorkandidat man spændt ventede skulle dukke op. Det lykkedes dog ikke for Troels Østergaard Sørensen at finde en rektorkandidat, og således er det samlede antal rektorkandidater endt med at blive tre. Troels Østergaard Sørensen undlader også selv at stille op som prorektor.

Tre prorektorer på valg
Antallet af prorektorkandidater endte derfor også med at blive tre: en prorektorkandidat for hver rektorkandidat.

Mens Samfundsvidenskab har to kandidater til rektorposten, så har Naturvidenskab to prorektorkandidater. Der er Nanna Noe-Nygaard fra Geologisk institut som stiller op sammen med Peter Gundelach og Jørgen Olsen fra Molekylærbiologisk Institut som er Linda Nielsens prorektorkandidat. Den sidste kandidat kommer fra Sundhedsvidenskab. Det er Nils-Erik Fiehn fra Odontologisk Institut som stiller op sammen med Kirsten Hastrup.

Foruden Troels Østergaard Sørensen er John E. Andersen, lederen af Det Internationale Kontor, også strøget fra listen over kandidater. Han var Kjeld Møllgårds prorektorkandidat, men han valgte at trække sig fra valgkampen sammen med Kjeld Møllgård.

Normalt stiller rektor- og prorektorkandidaterne op som et par, men det er ikke sikkert at de begge bliver valgt. Derfor kan rektor komme til at arbejde sammen med en prorektor som vedkommende ikke stillede op sammen med.

Anden valgrunde
Når resultatet af rektor- og prorektorvalget bliver offentliggjort den 14. december, er det ikke sikkert at der er fundet en vinder. For at en kandidat skal vinde valget ved første afstemning så skal kandidaten have mere end 40 procent af det samlede stemmetal.

Hvis valget ikke afgøres ved første afstemning, så vil de to kandidater med det højeste stemmetal gå videre til anden afstemning der finder sted i midten af januar 2002. Første runde finder sted i perioden fra den 26. november til den 9. december 2001. Det nye rektorat tiltræder den 1. februar 2002.

Hun mener desuden at en anden årsag til at RUC har næsten samme antal ansøgere som sidste år også skal findes i de nye uddannelsestilbud som journalistik, kultur- og sprogmødestudier.

Kun på Sund
Det er kun på Sundhedsvidenskab at der er kamp om at blive dekan. Hans Hultborn stopper, og tre kandidater står klar til at tage over. Ansatte og studerende skal vælge mellem Mogens Spang-Thomsen, Bjørn Quistorff og Ralf Hemmingsen.

De to prodekaner på Sundhedsvidenskab vælges først efter at dekanen er blevet valgt. På de øvrige fakulteter er der fredsvalg. Det vil sige at der kun er en kandidat til dekanog prodekanposten.