English

Du er her: Forside > Journalistik > Pakket ind i watt

Bookmark og del
Tænk+Test | Nr. 15 | Juni | 2001

Pakket ind i watt

I denne nordiske test af 15 støvsugere viser det sig, at den støvsuger, der opgiver den største effekt, ikke er den, der suger bedst. Man skal være opmærksom på, at maskinens effekt ikke er lig med sugekraft, men med strømforbrug.

Tekst: Allan Helleskov Kleiner, Forbrugerinformationen
Teknisk bistand: John Møller, Forbrugerinformationen

Det kan være svært at finde ud af, hvad man skal kigge efter, når man tager dankortet med i byen for at købe en ny støvsuger. Men én ting er sikkert, man skal ikke lade sig forvirre af de mange watt, de forskellige støvsugere praler med. Antallet af watt er nemlig ikke lig med sugekraft - også kaldet sugeeffekt.

Støvsugeren med flest watt er derfor heller ikke den, der har den bedste sugeevne. Man skal kun kigge efter maskinens watt, hvis man er interesseret i at vide, hvad det koster i elforbrug at støvsuge. Hvis man derimod er interesseret i, hvor kraftigt den suger, skal man kigge efter sugekraften. Moulinex opgiver antallet af watt til 1600 (og der står 1750 på støvsugeren), men den har kun en sugeeffekt på 205,9 watt. Det er testens næstlaveste. Testens største sugeeffekt har Volta Bolido. sugekraften er på 373,4 watt, mens selve støvsugeren er på 1600 watt.

Hvis man måler en støvsugers sugekraft, mens man støvsuger, vil den være mindre kraftig end den sugeeffekt, fabrikken opgiver. En støvsugers sugekraft bliver nemlig målt ved slangens munding - altså uden rør og mundstykke. At sugekraften falder skyldes, at nogle støvsugere kan have utætheder ved samlinger, og selve mundstykkets udformning kan medføre, at en del af sugekraften forsvinder. Desuden falder sugekraften, efterhånden som støvsugerens pose bliver fuld. Derfor skal man huske at skrue op for styrken i takt med, at posen bliver fyldt. Allerede når posen er halvt fuld, falder støvsugerens sugeevne mærkbart, så hvis der skal gøres ordentligt rent, så skal posen udskiftes regelmæssigt, og inden den bliver for fuld.

Testens dyreste støvsuger, Electrolux Cyclone, har ingen pose, men en gennemsigtig beholder, der skal tømmes i affaldsposen. Det sparer ganske vist for udgifterne til poserne, men beholderen er besværlig at tømme - og så sviner det.

Varm luft til ingen nytte

Laboratoriet har regnet ud, hvor meget af den energi, en støvsuger bruger, der bliver udnyttet til at skabe sugekraft. Volta Bolido ligger i toppen med en energiudnyttelse på 31,2 procent, skarpt forfulgt af Electrolux Oxygen med 30,9 procent. I modsatte ende af skalaen ligger de to Miele-støvsugere samt Moulinex. De bruger under en femtedel af energien på sugekraft. Moulinex-støvsugeren er da heller ikke god til luvtæppe, den tog kun 60 procent af støvet med sig. Miele S 251 i og Electrolux Cyclone tog næsten 75 procent. Selv om Miele S 251 i ikke udnytter så meget af energien til sugekraft, så er den alligevel effektiv. Det er den eneste støvsuger, der samlet får betegnelsen god, og som koster under 1.000 kroner. Så den belaster ikke dankortet for meget.

Når kun et sted mellem en femtedel og en tredjedel af energien bliver omdannet til sugekraft, kan man godt undre sig over, hvor resten af energien bliver af. Den bliver omdannet til varme. Gennemsnitstemperaturen på den luft, de 15 støvsugere udsender, er 48° C. Lufttemperaturen fra Panasonic-støvsugeren er omkring 40 grader, mens Philips har en udledningstemperatur på 60° C. Så hvis du synes, at det er varmt at støvsuge, så har det en logisk forklaring.

Støvet flyver ud igen

I nogle tilfælde er det tvivlsomt, om støvsugning hjælper så meget, som det burde. Panasonic-maskinen suger godt nok støvet op, men en stor del ryger ud igen. Sammenlignet med testens bedste mht. støvfiltrenes effektivitet - Miele S 518 i - så har Panasonic en støvafgivelse, der er 856 gange højere. Den sender 0,8 mg støv ud pr m3. Problemet er, at maskinen ikke er tæt, så støvet flyver forbi filtrene. Derfor får støvsugeren en dårlig karakter i kategorien Støvfiltrets effektivitet. Så den bør især støvallergikere undgå, men andre bør nok også vælge at tage en anden støvsuger med til kassen og sige: På beløbet, tak.

Boks: [ Når støvet generer ]

Folk med høfeber, astma og allergi over for husstøvmider bør støvsyge og vaske gulve en gang om ugen, oplyser Astma-Allergi Forbundet.
Hvis man er særlig generet af støv, skal støvsugerens filter have mindst samme evner som et hepa-filter (højeffektivt partikelfilter). Det holder alle p artikler større end 0,3µ tilbage, hvis ellers støvsugeren er tæt, og støvet ikke smutter udenom, som det gjorde i Bosch, Volta Rolfy og Panasonic støvsugerne. Nogle Hepa-filtre kan desuden vaskes mange gange og skal derfor ikke skiftes ud. Mens man gør rent, bør man lufte ud, fordi der bliver hvirvlet støv op når støvsugeren trækkes henover gulvet. Det er også vigtigt at støvsuge fra det rene område ind i det støvede. På den måde kan man begrænse omfanget af ophvirvlet støv.
Når man støvsuger, skal man huske, at mundstykket skal have den lange led ind mod væggen. På den måde er der større sandsynlighed for, at man kommer helt ind til fodpanelet.
Endelig skal folk med allergi over for husstøvmider lufte ud med gennemgtræk i 5-10 minutter to-tre gange om dagen. På den måde holdes der en lav luftfugtighed.

Boks: [ Effekt & energi ]

Watt betyder effekt.
1 watt svarer til, at en energimængde på 1 joule omdannes fra én energiform til en anden på et sekund.