English

Du er her: Forside > Kommunikation > Medarbejderblade > Ny bog til togfolk og trainspottere

Bookmark og del

Viden om--- | Nr. 56 | August | 2006

Ny bog til togfolk og trainspottere

af Allan Helleskov Kleiner

Henrik W. Karlsson og Carsten S. Lundsten fra afdelingen for Banesikkerhed og -styring har skrevet bogen Introduktion til sikrings- og fjernstyringsanlæg. Bogen giver den første grundige introduktion til det tekniske udstyr, som man bruger til at styre og afvikle jernbanetrafikken. Sikrings- og fjernstyringsanlæg er populært sagt bindeleddet mellem trafikpersonalet, som styrer jernbanetrafikken og lokomotivpersonalet i togene.

Kendte og ukendte signaler
Nogle sikrings- og fjernstyringsanlæg kender vi alle fra vores ture og rejser rundt i landet. Det er for eksempel togsignaler, bomme til trafikanter og meddelelsestavler til passagererne. Andre anlæg lægger almindelig mennesker aldrig mærke til, det er for eksempel udstyr til togkontrol som ATC-systemet, der er et togstop-system.

To af dem, der lægger mærke til de mere ukendte anlæg, er de to forfattere Carsten S. Lundsten og Henrik W. Karlsson. De har skrevet en bog, som er unik for sit område.

”Vi har længe ment, at det var en mangel, at der ikke var et værk om sikrings- og fjernstyringsanlæg. Og hvis der skulle komme en grundig beskrivelse af anlæggene, så følte vi, at vi var nødt til at lave den selv. Det arbejde er vi nu blevet færdige med, og vi håber, at mange vil få glæde af vores arbejde,” siger Carsten S. Lundsten fra Rambøll Danmark.


Manglende kendskab
Kendskabet til sikrings- og fjernstyringsanlæg er ikke særlig udbredt og ofte er opfattelsen af, hvordan jernbanetrafikken bliver afviklet præget af misforståelser. Det forsøger bogen nu at råde bod på med ni kapitlers letforståelig og grundig introduktion til emnet.