English

Du er her: Forside > Kommunikation > Medarbejderblade > Hold øje med Richard Russo

Bookmark og del

Viden om--- | Nr. 51 | Februar | 2006

Kulturklummen

Hold øje med Richard Russo

Af Allan Helleskov Kleiner

Hvis du har tænkt dig at gå i biografen for at se “The Ice Harvest”, så er du garanteret en fin lille film. Men jeg anbefaler dig at læse en bog eller se en video/DVD i stedet for. En af forfatterne til filmens screen play (Richard Russo) har nemlig skrevet nogle temmelig underholdende bøger. Og da en af de bøger allerede er filmatiseret, kan du også vælge at se video eller DVD.

Far drikker, mor tager piller
Richard Russos bøger handler ofte om forholdet mellem far, mor og søn. På en utrolig underholdende, men også indsigtsfuld og sympatisk måde. Handlingen udspiller sig i USA’s nordøstlige hjørne, og ofte har hovedpersonerne en drikfældig far og en psykisk ustabil mor - eller begge dele. Og når der som regel er alkohol, penge og ubehjælpsomme dagdrivere blandet ind i det hele, så er det ikke kedeligt. Vi møder bl.a. benede advokater, kvinder med hysteriske forhold til deres vægt, angste hunde, nervøse politibetjente, svirebrødre osv., osv.

Far passer børn
I bogen ”Sams knægt” (The Risk Pool) kommer Sam Hall kommer hjem fra Anden Verdenskrig. Det skal fejres, mener han. Og det bliver det. Seks måneder senere er Sam stadig i gang med at fejre, og han er lige ved at glemme sin svigerfars begravelse. Det bliver for meget for hans kone. Hun søger om skilsmisse, men Sam nægter og forsvinder i seks år. Deres fælles søn, Ned, bliver hos mor. Det går også godt i begyndelse, men så får hun et sammenbrud. Sam kommer tilbage, og Ned flytter ind hos ham. Hos far er intet normalt. Sam bor på øverste etage i et varehus i den meget forsømte del af byen. Hans venner er heller ikke ligefrem byens spidser, men folk som med hver deres særhed er med til at gøre bogen både varm og morsom. Den bog skulle blive filmatiseret i år, og forhåbentlig bliver den lige så god som ”Hvem er fuldkommen?”.

Far, en etbenet advokat, et dumt svin og hans kone
”Hvem er fuldkommen?” (Nobody’s fool) er skrevet i 1993 og filmatiseret året efter. Her tager Peter tilbage til sin fødeby for at besøge sin mor. Det går ikke for godt derhjemme: En skilsmisse truer. Og så støder han på Sully, sin fejlfyldte, men utrolig charmerende far. Tingene udvikler sig, og inden længe arbejder de sammen til stor irritation for Sullys faste partner, den mindre smarte Rub.

De tre prøver at få tingene til at fungere, men det er ikke nemt med børn, kortspil, en fuldstændig inkompetent etbenet advokat, en apoteker som deler vareprøver ud, et dumt svin af en entreprenør og hans knap så kloge kone som deres bedste venner. Det kan næsten ikke ende godt, men det gør det. Først må de alle gå så grueligt meget igennem. Sully skal bl.a. en tur i spjældet.

For sent
I 2002 fik Richard Russo Pulitzer Prisen for litteratur for bogen ”Empire Falls”, som endnu ikke er oversat til dansk. Men som det ofte er med sådanne priser, så skulle han have haft den langt tidligere for ”Hvem er fuldkommen?”. ”Empire Falls” er en god bog uden dog at være helt oppe på samme niveau som de to andre. ”Empire Falls” er lavet som tv-film i USA, hvor den har fået flere priser. I ”Empre Falls” prøver Miles Roby at få det hele til at hænge sammen. I den tidligere driftige industriby sker der ikke ret meget mere. Han forpagter Empire Grill, som han en dag håber på at kunne købe. Hans kone har forladt ham til fordel sølvræven, som ejer byens fitness klub, hvor hun hysterisk prøver at holde sin vægt nede. Miles prøver bl.a. at finde ud af, hvem hans biologiske far er og at holde sig ud af den gamle fru Whitings skarpe klør.

Bogen er ikke så charmerende som de to andre, men atter engang tager Russo os med ud på en tur, hvor vi møder mennesker, der ikke findes andre steder. Eller? Så når du skal i boghandlen, videobutikken eller måske endda på biblioteket, så hold øje med Richard Russo. Du er garanteret en god oplevelse.

Bøger:
Hvem er fuldkommen? *****
Sams Knægt ****
Empire Falls ***

Film:
Hvem er fuldkommen? *****
The Ice Harvest ***

Ud af seks.