English

Du er her: Forside > Kommunikation > Medarbejderblade > I en af de mest forurenede byer

Bookmark og del

Viden om--- | Nr. 55 | Juni | 2006

I en af de mest forurenede byer

Hanne Christensen fra Vand & Miljø deltog i en dansk handelsdelegation til Chongqing i Kina. Hun så et område, hvor miljøet betaler i høj pris for fremskridtet. Blandt deltagerne var pressen, repræsentanter fra forskellige danske organisationer og virksomheder samt miljøminister Connie Hedegaard og udenrigsminister Per Stig Møller.

af Allan Helleskov Kleiner

Der er gang i produktionen i Kina, men det går ofte ud over miljøet. Det fandt Hanne Christensen fra Vand & Miljø ud af, da hun var inviteret af udenrigsministeriet til at deltage i en handelsdelegation til Kina, hvor bl.a. også miljøminister Connie Hedegaard deltog. Formålet var at promovere Danmark og danske virksomheder.

Der vil i løbet af få år være et kæmpe marked i landet mod øst. Kina bliver nemlig verdens største økonomi. Omkring år 2050 vil Kina have et bruttonationalprodukt på 45.000 mia. dollars. Der er 10.000 mia. dollars mere end selveste USA. Kina vil på samme tidspunkt være verdens største forbruger af energi.

37 mio. mennesker
Handelsdelegationen rejste til Chongqing, som ligger inde i landet omkring tre dages sejlads ad Yangtze-floden fra Shanghai. I Chongqing Kommune bor der 37 mio. mennesker på et areal, svarende til det dobbelte af Danmark. Det er et område, som nyder godt af den kinesiske regerings Go West-plan, som skal være med til at styrke udviklingen inde i landet, så det ikke kun er i kystområdet ved Beijing og Shanghai, at udviklingen finder sted. Derfor er de i gang med at bygge verdens største dæmningsanlæg, så de kan få vandkraft, men også for at store containerskibe kan sejle hele vejen fra Shanghai til Chongqing. For at klare den transport skal vandstanden i floden stige til 110 meter. Derfor er det nødvendig at flytte byer og fabrikker, ja faktisk 1,2 mio. mennesker.

Lønomkostningerne er efterhånden blevet temmelig høje ude ved kysten. I Chongqing er lønomkostningerne mellem 1/3 og ½ af, hvad de er i Beijing. Og boligernes kvadratmeterpris er halvdel af, hvad de er i hovedstaden. I området er der stor produktion af motorcykler og biler samt kemiske og petrokemiske virksomheder og anden elektronisk produktion.

”Byen er virkelig som i industrialiseringens bedste dage. Der bliver arbejdet på livet løs, men hensynet til miljøet er endnu ikke noget, man prioriterer,” siger Hanne.

Miljøet
På miljøområdet arbejder de med 4 indsatsområder: Cleaner water, Green land, Clear sky og Integrated Polution Control. Der er afsat ca. 400 mio. dollars til forskellige miljøprojekter i Chongqing. Der er ifølge kineserne to spildevandsrensningsanlæg i selve byen og 38 i kommunen til at betjene 37 mio. mennesker, hvilket umuligt kan dække behovet. Der er problemer med kvælstof og sediment i Yantzefloden.

”De penge skal nok få ben at gå på, for der er ingen tvivl om, at der skal gøres noget for miljøet i de kommende år, fx er luftforureningen så slem, at befolkningen får engelsk syge på grund af for lidt sollys. Chongqing er en af de mest forurenede byer, men spørgsmål er, om de er villige til at få rådgiverne på banen,” siger Hanne.

Flodernes kamp
Sammen med Connie Hedegaard besøgte Hanne blandt andet Chaotianmen River Bank. Det er her den klare blå Jialang møder den brune Yangtze. Her arbejder man på projektet 3 Gorges Reservoir – Waste Water Project. Den lokale leder fortæller, at der er krav til udledningen af spildevand fra industrien, og hvis man ikke opfylder kravene, kan fabrikkerne lukkes. Connie Hedegaard talte på besøget varmt for dansk erhvervslivs erfaring og teknologiske kompetence med netop rensning af spildevand og vindkraft.

”De lokale påstår, at vandet længere oppe af floden er så rent, at man kan drikke direkte af floden, men det vil jeg nok ikke anbefale, det ser enormt beskidt ud hernede, hvor det flyder med affald,” fortæller Hanne.

Kinesisk kultur
Turen var også interessant set fra et mere kulturelt synspunkt. Til en middag sad Hanne med ved højbordet med de prominente gæster, men hvis hun havde regnet med at skulle spise ris, til hun var helt gul i hovedet, så tog hun fejl.

”Til en officiel middag, som var arrangeret af borgmester Wang Hong Ju, sad vi ved et rundt bord, som virkelig var flot dekoreret, og alt var i guld. Faktisk fik jeg slet ikke ris på turen, da det bliver regnet for at være mad for almindelig mennesker og ikke fine gæster.”

Kineserne er normalt meget høflige og er virkelig interesseret i at høre mere om de danske virksomheder, men mobiltelefonen er også nået til Kina, så til konferencerne er der en støj af simultantolkning og mobiltelefoni.

”Til konferencerne sidder kineserne og taler i mobiltelefon med deres venner og familie. Det er enormt forstyrrende, men i Kina er det en fornærmelse at sige til dem, at de skal slukke mobiltelefonen.”

Kontakter
Til de mange møder og konferencer fik Hanne skabte nogle kontakter og networket med de kinesiske værter og de danske virksomheder i landet. Connie Hedegaard mener, at området skriger på projekter inden for miljøteknologi og energieffektivitet.

Efter hun er kommet hjem, har Hanne arbejdet på at følge op på den rammeaftale kineserne ønskede at lave med Danmark.