English

Du er her: Forside > Kommunikation > Medarbejderblade > Byggeriet sætter standarden

Bookmark og del

Viden om--- | Nr. 56 | August | 2006

Byggeriet sætter standarden

En række Rambøll-medarbejdere har været dybt involveret i arbejdet med at lave en fælles standard for brugen af 3D i byggeriet. Den fælles standard er nu færdig, og den vil ændre den måde byggeriets parter arbejder på.

af Allan Helleskov Kleiner

Hvis du har tænkt dig at gå i biografen for at se "The Ice Harvest", så er du garanteret en fin lille film. Men jeg anbefaler dig at læse en bog eller se en video/DVD i stedet for.

Kim Jacobsen fra Rambøll er på vej til møde i bips i Ballerup. Mødet er afslutningen på et projekt om 3D-arbejdsmetode. På turen fra Virum til Ballerup fortæller Rambølls itchef om projektet, mens han passer både mobiltelefonen og trafikken.

Formålet med projektet har været at specificere en fælles og sammenhængende arbejdsmetode for alle byggeriets parter, så 3D-modeller kan laves og udveksles i alle byggeriet faser. Resultatet er et manualsæt i fire dele. Umiddelbaret lyder et manualsæt temmelig kedeligt. Men i dette tilfælde er det epokegørende, da det er først gang, at vi har en fælles metode til at udarbejde og udveksle 3D-modeller.

Rambøll bruger standarderne
Kim Jacobsen har store forventninger til den fælles standard, som allerede bliver brugt mange steder i branchen, selv om den kun har været i en betaversion. Der har i de 18 måneder, projektet har kørt, været en række projekter, som har brugt de nye standarder og deres arbejde bliver nu vist frem.

”Den 9. – 10. oktober vil mange af dem, der har været pionerer i arbejdet med at udvikle de nye standarder, vise deres arbejde på en CAD-konference i Odense,” siger Kim Jacobsen, der er formand for bips’ it-CADudvalg.

I Rambøll vil alle i byggeridivisionen komme til at høre meget mere til de nye standarder. De skal nemlig bruges på alle byggeprojekter. Og nogle er allerede gået i gang. Et eksempel er arbejdet med det nationale koncert- og konferencecenter på Island.

Den fælles standard betyder, at fx arkitekters og rådgivers CAD-fagmodeller kan sættes sammen til en fælles model. Så kan man fx se, hvor der er uoverensstemmelser i designet. Den fælles model kan for eksempel vise, hvis konstruktørens og installatørens bygningsdele kolliderer. Den nye standard giver mulighed for at se seks fag.

Hele branchen
I arbejdet med at lave den nye standard har deltaget ca. 50 eksperter fra 36 firmaer og organisationer fra hele landet. Den brede opbakning har betydet, at der er konsensus om de nye standarder.

”Det er det projekt under Det Digitale Byggeri, der får størst indflydelse, fordi det har en bred opbakning i branchen, og fordi det er så gennemprøvet.”

International udvikling
Det er tydeligt, at Kim Jacobsen har store forventninger til resultatet.

”Man kan vel godt kalde det revolutionerende forstået på den måde, at der ikke andre steder i verden er lavet en sammenhængende vejledning og manualsæt til byggeriets parter, som er arbejdsmetodeorienteret på samme måde som vores. Derfor skal vi også have det oversat, så vi kan være med til at præge den internationale udvikling inden for området.”

Tre mobiltelefonsamtaler, 12 kilometer og en halv time senere er Kim Jacobsen ankommet til bips.

Faktaboks
Det nye manualsæt indeholder:
- 3D-arbejdsmetode: En grundbog om 3D og 3D-modeller
- 3D CAD-manual: En 2D-manual som nu også omfatter 3D
- Lagmanual: En manual som er tilpasset 3D og bygger på det nye klassifikationssystem
- Projektaftale: Et standardgrundlag der bruges som skabelon, når byggeriets parter indgår aftaler.