English

Du er her: Forside > Kommunikation > Nyhedsbreve > Flæske-danskere

Bookmark og del

fi.dk | 7. juli | 2001

Flæske-danskere

Danskerne spiser kød som aldrig før, især flæskekød. Vi spiser 80 pct. mere kød end i 1970 og næsten dobbelt så meget kød som vore nordiske naboer, nordmænd, svenskere og finner. Det er for meget og slet ikke nødvendigt, mener kostekspert. Især mænd konsumerer store mængder kød - selvom kvinder egentlig har mere brug for det end mænd.

Der er pølse-tyskere. Og så er der flæske-danskere.
Danskerne spiser kød som aldrig før. Næsten dobbelt så meget som vore nordiske naboer, nordmænd, finner og svenskere og 80 % mere end vi gjorde for 30 år siden. Og vi spiser især flæskekød.

I gennemsnit forbruger hver af os over 100 kilo kød om året. Den befolkning, som har det næststørste forbrug af kød i Norden, er svenskerne. De er oppe på omkring 70 kilo om året pr. svensker. Danskerne har altså 30 pct. mere kød til rådighed til forbrug end svenskerne.

Nordmændene er nede på omkring 60 kilo om året. Nogle af bøfferne, grillpølserne og frikadellerne skulle vi hellere skifte ud med frugt og grønt, som vi får for lidt af, siger kostekspert i Forbrugerinformationen, Gitte Laub Hansen.

- Kød er en vigtig kilde til protein og jern. Så kød er bestemt vigtigt, men danskerne spiser meget mere kød end nødvendigt. Omkring 40 kilo om året er nok, siger hun.

Mere kød til kvinderne
Mange mænd spiser alt for meget kød. Og det er ikke godt for mændenes helbred. Bl.a. fordi kød indeholder mættet fedt, som giver en øget risiko for hjertekarsygdomme. Jo federe kødet er, jo mere mættet fedt.

I løbet af de sidste 30 år er antallet af fede danskere steget kraftigt. Især yngre overvægtige og fede er der blevet flere af og især mændene lider af overvægt.

- 'Hellere en bøftomat end en bøf' kunne være et relevant slogan her i sommervarmen til de grillglade danske mænd, erklærer Gitte Laub Hansen.

Kvinder i den fødedygtige alder har derimod brug for at spise kød - helst magert kød - fordi kød indeholder meget jern.

- Men mange kvinder undgår i for høj grad kød, måske af frygt for fedtet, siger Gitte Laub Hansen.

Hun anbefaler, at vi som bor i et land omgivet af vand, i stedet kaster os over de mange gode fisk, som i øvrigt også smager skønt på grillen.

250 procent mere fjer på
Helt forstokkede er danskerne ikke. Vi er blevet meget bedre til at spise fjerkræ. For tredive år siden spiste hver dansker omkring 5 kilo fjerkræ om året. Den mængde er blevet kraftigt forøget. I dag spiser hver dansker i gennemsnit næsten 18 kilo fjerkræ om året. Det er en stigning på 250 pct.

Det er især kylling og kalkun, som vi er begyndt at spise mere af. Nordisk Ministerråd og Fødevaredirektoratet har i deres seneste undersøgelser fjerkræ samlet i én kategori, som også indeholder gæs og ænder.

Men stigningen i mængden af slagtede kyllinger og kalkuner bekræftes af Dansk Fjerkræråd. De nyeste tal fra Fjerkrærådet viser, at antallet af slagtede kyllinger og især af slagtede kalkuner til forbrug i løbet af de sidste ti år er steget voldsomt:

Siden 1990 er antallet af slagtede kyllinger steget med 42 procent, mens antallet af slagtede kalkuner er steget med 82 pct. En del af de slagtede kyllinger og kalkuner går dog til eksport, men størstedelen sælges i Danmark.

- Kalkun og kylling er generelt magert kød, hvis man tager skindet af, og det kan være forklaringen på at danskerne er faldet for disse kødtyper, siger Gitte Laub Hansen.

Hun understreger, at der er udskæringer af svin, der sagtens kan konkurrere med fjerkræ på fedtindholdet - alt afhængig af tilberedningen og hvordan man serverer det - og at man også kan købe hakket oksekød, med et fedtindhold på under 10 procent.

Frikadeller stadig et hit
Svinekød er trods kalkun-dillen stadig danskernes foretrukne kødtype. Der bruges langt mere svinekød (flæskekød) i Danmark end både okse-, kalvekød og fjerkræ. Selv når okse-, kalvekød og fjerkræ lægges sammen, er der stadig lang vej op til svinekødet.

Over halvdelen af danskernes kødindkøb i detailhandelen udgøres af hakkekød. Men det er ikke, som mange forestiller sig, udelukkende hakket oksekød til lasagne og kødsovs, vi langer til os. Hakket flæskekød, som blandt andet bruges til frikadeller, er danskerne storforbrugere af.

Mængden af oksekød til danskerne har overraskende nok ligget nogenlunde stabilt siden 1970, mens forbruget af svinekød er fordoblet.

- Danskerne bruger færre og færre penge på fødevarer sammenlignet med vores disponible indkomst, men spiser samtidig mere og mere kød. Vores forkærlighed for svinekød kan skyldes, at det er billigt, siger Gitte Laub Hansen fra Forbrugerinformationen.


Faktaboks
Artiklen bygger bl.a. på tallene fra Nordisk Ministerråd, den såkaldte forsyningsstatistik.

Den fortæller, hvad der er til rådighed på markedet. Derfor indeholder tallene for kød også ben, brusk osv.

Nordisk Ministerråds tal afviger dog kun en smule fra den netop offentliggjorte rapport fra Fødevaredirektoratet om 'Forsyningen af fødevarer 1955-1999'.

Forbrugerinformationen har brugt Nordisk Ministerråds tal for at sammenligne flere nordiske lande over en årrække.

af Allan Helleskov Kleiner og Karen Lumholt