English

Du er her: Forside > Journalistik > Korsriddernes sidste borg

Bookmark og del
Ekstra Bladet | 8. maj | 2004

Korsriddernes sidste borg

Det tager flere timer at komme rundt om borgen Crac des Chevaliers, der emmer af historie, riddere og nødstedte prinsesser.

Af Allan Helleskov Kleiner

HOSN (Ekstra Bladet): På toppen af bjerget overvåger Johannitterborgen alle bevægelser i området. Crac des Chevaliers kontrollerer den såkaldte Port til Syrien, som er en åbning i bjergkæden, der løber fra Tyrkiet til Libanon.

Under korstogene havde fæstningsanlægget en vigtig strategisk betydning. Borgens beboere, Johannitterordenen, kunne kontrollere hvem, der rejste mellem Middelhavskysten og det indre af Mellemøsten. I dag er borgens funktion en helt anden, det er en af Syriens største og flotteste turistattraktioner.

KAMPEN OM JERUSALEM
Crac des Chevaliers, eller Qala'at al-Hosn som de lokale kalder den, ligger to timers kørsel nord for Syriens hovedstad Damaskus.

Inden ridderordenen slog sig ned i området, lå der en mindre borg bygget af Emiren af Homs i 1031, men korsridderne kom til omkring 1150, hvor de udvidede og byggede til, indtil borgen fik den størrelse, den har i dag.

Der skulle have boet næsten 4000 soldater og 400 riddere, da bemandingen var på sit højeste. De kom hovedsagelig fra Italien, Frankrig, Tyskland og England. Da det kristne felttog i Jerusalem lakkede mod enden, og korsridderne måtte se nederlaget i øjnene og begyndte at begive sig hjemad, var Crac des Chevaliers deres sidste stop.

Der findes flere modstridende fortællinger om, hvordan den sidste tid på borgen var. De fleste er dog enige om, at borgen aldrig blev erobret. Den var faktisk så effektiv og beskyttede sine beboere så godt, at de kunne tage det relativt roligt, når fjenden angreb.

Gennem tiderne er der blevet udgydt meget blod under kampene om borgen, men formålsløst. Borgen forblev på korsfarernes hænder, indtil det ikke tjente noget formål at blive der længere.

Fæstningsværket blev omringet af Sultan Baibars i 1271, og på det tidspunkt var der kun 200 riddere tilbage. De sidste beboere valgte at forlade borgen frivilligt mod frit lejde og med livet i behold. På den måde sluttede borgen sin tro tjeneste for korsfarerne.

EVENTYRBORG
I dag er borgen stadig imponerede og har siden 1934 været under stadig restaurering. Hele bygningsværket består af en indre kerne, som udgør selve borgen og en ydre ringmur, som beskytter den. Ringmuren går hele vejen rundt om borgen og er nogle steder mange meter tyk.

Mellem borgen og ringmuren findes to voldgrave. Hvis en fjende på korsriddernes tid skulle have været så heldig at være kommet over ringmuren og gennem en af voldgravene uden at blive opdaget og nu stod ved borgens stejle mur, så kom fjenden sandsynligvis ikke længere.

Da den britiske forfatter og krigshelt T.E. Lawrence, bedre kendt som Lawrence of Arabia, besøgte borgen som ung universitetsstuderende, prøvede han flere gange at klatre op ad borgens mur, men måtte opgive hver gang han var kommet en tredjedel op. Det var umuligt for ham at komme over.


Krigshelten T.E. Lawrence, 'Lawrence of Arabia', forsøgte forgæves som ung at bestige Crac des Chevaliers mure, der er lige stejle på alle sider.

Det har næppe været lettere under kampene mellem kristne og muslimer, hvor fjender, der eventuelt skulle være kommet helt ind til borgen, fik kastet sten, smeltet bly eller andre ubehageligheder i hovedet.

Når turisterne kommer til Crac des Chevaliers, går turen fra indgangen op ad en række trin i en lang smal gang, som stiger svagt. Den bringer de besøgende gradvist op og ind i borgens midte. Det er svært ikke lige at smutte ind i et af rummene, der er på vejen ind til borgens centrum, og man vil blive afledt og lokket på afveje, hvis man ikke passer på.

Men følges gangen, ender man i gården. Ridderne havde på deres vej sat hestene i stalden, som ligger for enden af den første trappe. Fra gården er der rig mulighed for at komme rundt i resten af borgen.

Turen går gennem mørke, fugtige gange til store sale, gotiske søjlegange og riddernes toiletter, som ligger på rad og række. Når det er overstået, kan man fortsætte til det kæmpe lagerrum med kar til opbevaring af olie og vin, kirken/moskeen, de indre tårne blandt andet det såkaldt 'Kongens Datters Tårn'.

Om der nogensinde har været en prinsesse i borgen, er usikkert. Under alle omstædigheder fejler kulissen i hvert fald ikke noget. Borgens størrelse og fremtoning er en konge værdig.

MEGET STILLE
Med over 4000 mennesker og et stort antal dyr har larmen til tider sikkert været enorm, men sådan er det ikke i dag. I dag er her stille. Meget stille. Turistindustrien i Syrien lider stadig efter Irak-krigen.


TIL HEST - Borggården kunne i sin tid rumme mange hundrede riddere til hest.

Selvom situationen ser noget lysere ud, vægrer europæiske turister sig fortsat ved at rejse rundt om i landet og udforske de mange historiske steder.

Det er derfor ikke svært at finde et roligt sted på den gamle fæstning, hvor man kan sætte sig og lade benene hvile efter alle trapperne og gangene. Samtidig er der masser af plads til at gennemgå borgen, og man slipper for at stå i kø ved trapperne, som gør det muligt at komme op i tårnene.

Det er den bedste måde at afslutte besøget på: At gå en tur rundt på ringmuren, som har 13 tårne. Her er rig mulighed for at nyde den flotte udsigt. Herfra kan man på klare dage se helt ud til Middelhavet.

Denne artikel er blevet til i samarbejde med Det Danske Institut i Damaskus.

ferie@eb.dk

Ekstra facts
Rejstips til Crac
Sådan kommer du til Crac des Chevaliers:
I Damaskus kører busserne fra Harasta busstationen til Homs. Turen til Homs tager to timer og koster 75 syriske pund (S£) eller 11,25 kr. Hvis man kommer til den udenbys busstation i Homs, er det nemmest at tage en taxa til mikrobusstationen, hvor der kører busser til Crac des Chevaliers, taxaen koster S£ 50 (kr. 7,50). I mikrobussen kan man godt komme til at sidde lidt klemt, men turen koster sølle 1,50 kr. og bringer dig helt op til hovedindgangen.

Billig entre til Crac des Chevaliers:
I sin bestræbelse på at tiltrække flere turister har den syriske stat halveret entre-afgiften til landets turistattraktioner. Tidligere kostede det S£ 300 for at komme ind at lege ridder, nu er det sat ned til S£ 150, hvilket svarer til 22,50 kr. For studerende koster det kun 1,50 kr., men så skal man have et internationalt studiekort.